Ştim să trăim cu radiaţii?
Mediul în care trăim este înconjurat de radiaţii nucleare şi nu numai. Conştientizăm noi, însă, riscul la care ne supunem şi implicit daunele pe care ni le pot provoca aceste radiaţii?
Deşi se spune că omul este singurul responsabil de propriul destin, experienţa a demonstrat de-a lungul timpului că, în ciuda riscurilor de care suntem zilnic avertizaţi, preferăm să trecem cu vederea aspecte esenţiale în menţinerea unui stil de viaţă sănătos.
Este adevărat faptul că a trăi înconjuraţi de radiaţii are un efect nociv asupra organismului uman, întrucât radiaţiile nucleare sunt principalele cauzatoare ale bolilor de cancer, tumorilor maligne şi chiar stării apatice, lipsite de tonus cu care ne confruntăm zilnic. Provocarea care ne întâmpină este îndemnul la cunoaşterea tuturor secretelor unei vieţi cu radiaţii şi de asemenea, adoptarea unor măsuri de remediere a efectelor dăunătoare.
Odată cu sporirea atenţiei acordate acestor evenimente ce se petrec frecvent în natură, creşte şi posibilitatea oamenilor de a învăţa cum să se ferească de pericolele la care sunt supuşi sau cum să folosească radiaţiile într-un scop benefic.
Afirmaţia savantului Pierre Curie, "fără radiații nu am fi fost și nu am putea fi, dar cu prea multe radiații nu putem trăi" susţine ideea că este necesar ca oamenii să cunoască totul despre radiaţii şi astfel să înveţe să evite cât mai mult contactul cu acestea. De asemenea, cert este că, pe măsură ce trece timpul, natura devine din ce în ce mai ostilă, iar efectele nocive cauzate de radiaţii se observă în timp când deja sunt ireversibile.
Observăm că oamenii au devenit atât de ocupaţi cu meseria pe care o practică încât uită, nu au timp sau nu acordă importanţă acestor fenomene din natură care au asupra corpului nostru un impact covârşitor de nefast.
Putem trage concluzia că radiaţiile fac parte din viaţa noastră şi că majoritatea dintre noi nu ştim să trăim printre ele. E necesar însă de menţionat faptul că atenţia acordată acestor evenimente şi, de asemenea, documentarea, reprezintă calea spre o viaţă sub observaţie, deci către viaţă mai sănătoasă.
În urma acestei activităţi, realizată sub indrumarea profesorului nostru de fizică, Simionescu Niculina, am învăţat să lucrăm în echipă şi să ne dezvoltăm diverse abilităţi.
În primul rând, lucrul în echipă a contribuit la formarea noastră ca membri ai unui grup. De asemenea, tema proiectului a fost esentială deoarece am realizat riscurile la care suntem supuşi zilnic de către radiaţiile nucleare şi astfel, cum să ne protejam împotriva lor.
*Elevii clasei a XII-a A, ai C.N. "Constantin Carabella", Târgovişte
1 comentarii:
Trimiteți un comentariu